Водоизвориште није угрожено, радиће се нови елаборат за каменолом у Паштрићу

logo

Водоизвориште код села Паштрић није и неће бити угрожено. У циљу заштите интереса грађана Паштрића, на збору грађана донета је одлука да се затражи израда новог елабората о утврђивању зоне санитарне заштите за област водоизворишта у њиховом селу. Становници Паштрића подржали су предлог да се израда новог елабората повери Рударско-геолошком факултету у Београду. Грађани су консултовани да би се изјаснили да ли подржавају наставак истражних радњи за експлоатацију камена на овом подручју. На збору су поједини грађани истакли да каменоломи доприносе локалном развоју кроз запошљавање људи, плаћање пореза, такси, накнада и рудне ренте.

Истовремено су обавештени да на основу одредаба Закона о водама локална самоуправа нема надлежност одлучивања у вези с истражним радњама на подручјима која су дефинисана као водоизворишта.

Закон о водама Републике Србије децидно прописује да последњу реч о зонама санитарне заштите у билизни водоизворишта дају Министарство здравља и Министарство заштите животне средине. Локална самоуправа на основу члана 77. Закона о водама само подноси захтев за одређивање зона санитарне заштите.

ЈКП "Водовод" је мишљења да су сва досадашња истраживања рађена по закону, на основу елабората. Међутим, да бисмо отклонили све, па чак и најмање сумње о томе да ли истражне радње потенцијално могу нарушити водоизвориште, договорено је да се уради потпуно нов елаборат, и да онда на основу закона од надлежног министарства тражимо да утврди зону заштите. Тражимо да до тада све радње на истраживањима буду обустављене.

Мисија

Јасна оријентација ка крајњем кориснику у смислу задовољења квалитетом и квантитетом услуга. Планиран и стабилан развој, уз сталну имплементацију иновативних идеја и уважавање еколошких принципа.

Контакти

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  +3814.3421.021
  +3814.3422.259
  Војводе Мишића 23
     14242 Мионица